Дни за строг и обикновен пост

За улеснение на православните християни публикуваме дните за строг и обикновен пост, както и кога да се яде риба.

Дни на особено строг пост:

Велики петък

5 януари – Предпразненство на Богоявление

29 август – Отсичане честната глава на св.Йан Кръстител

14 септември – Въздвижение на честния Кръст

24 декември – Бъдни вечер
Когато тези дни се паднат в събота или неделя,се употребява елей и вино. Никога в събота и неделя не се практикува строг пост.

На празниците Сретение и Преображение Господне, Успение, Рождество, Покров и Въведение на св. Богородица и в дните на Рождество на св. Йоан Предтеча, апостолите Петър и Павел, св.Йоан Богослов, когато се случат в сряда и петък, даже и в периода от Пасха до Троица, се разрешава риба, а не месо.

Рождественските пости са от 15 ноември до 24 декември. През този период до 12 декември, празника на св. Спиридон, риба може да се употребява всяка събота и неделя, според Йерусалимския типик.

Според Цариградския устав, риба може да се яде от 21 ноември до 17 декември през всичките дни освен, сряда и петък.
Според Йерусалимския типик по време на Великия пост от понеделник на първата седмица до Великата събота, освен събота и неделя или на голям празник, не се употребява олио и вино.
На Цветница и 25 март, Благовещение, освен ако не се падне през Страстната седмица, се яде риба.
Според Царигратския устав олио и вино не се употребява от понеделник на първата седмица до Тодоровден, в сряда и петък и през цялата Страстна седмица.
От понеделник след Неделя на всички светии до навечерието на празника на св.ап.Петър и Павел (28 юни) се пости обикновено, като в събота и неделя до 24 юни се употребява риба.

Заради празниците, от Рождество Христово до Богоявление не се пости в сряда и петък.
Заради поведението на фарисея, през седмицата на Митаря и фарисея в сряда и петък не се пости.

........................................................................................................................................................